Batma'ın Lider Sondaj Şirketi
Batman
Bölge Sondajcılık
Yer altından su elde etmek için profesyonel yardıma ihtiyacınız varsa, uzun yıllardır su sondajı konusunda güvenle hizmet veren firmamıza başvurabilirsiniz..
Batma'ın Lider Sondaj Şirketi
Batman
Sondaj
Firmamiz tecrübe ve titizlik gerektiren su kuyularının açılmasında önemli bilgi ve beceriye sahiptir. Yaptığımız sondaj kuyusu projelerinde tüm teknik,analiz ve raporları müşterilerimize sunmaktadır. Batman Sondaj dendiğinde ilk akla gelen firmadır.
Hakkımızda
Batman Sondaj
Şirketimiz, Batman ve çevre illerde sondaj kuyusu alanında faaliyet göstermektedir. Batman sondaj şirketileri arasında, kuruluşumuzdan bu güne kadar su sondajı alanında teknik uzman kadrosu ve gelişen teknoloji ile birlikte makina parkını geliştirmeye devam etmektedir.
Su kuyusu ve sondaj hizmetlerini kazandığımız tecrübeyle müşterilerimize en hızlı,kaliteli ve ucuz yoldan su ile buluşturma öncelikli görevimizdir.
Batman sondaj alanında tarımsal sulama amaçlı su sondajları, içme suyu sondajları, inşaat,madencilik ve endüstri sektörü su sondajları projelerini gerçekleştirmekteyiz.
Firmamiz tecrübe ve titizlik gerektiren su kuyularının açılmasında önemli bilgi ve beceriye sahiptir. Yaptığımız sondaj kuyusu projelerinde tüm teknik,analiz ve raporları müşterilerimize sunmaktadır. Batman Sondaj dendiğinde ilk akla gelen firmadır.
HİZMET
ALANLARIMIZ
Türkiye ve bölge iller ve Batman il ve ilçelere hizmet veren Batman Bölge Sondaj
Su Sondajı
Su sondajı, zeminin jeolojik yapısına uygun olarak havalı ya da çamur dolaşımı ile yapılan kuyu açma çalışmasıdır. Kuyu açılma işlemi yapıldıktan sonra, açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme yapılır. Özel sondaj boruları ile kuyunun kılıf borulaması yapılır.
Su sondajının mantığı; yeraltının belirli bir derinliğinde yer alan suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmek suretiyle işlem yapılmasıdır. Yapılacak su çekim işleminde, kuyunun yıkılmaması önemlidir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Kuyunun kaliteli düzeyi, kullanılan boru çapı, borunun cinsi, projenin uygunluğu, çakıl zarfının kalınlığı ve uygulanan su sondajı tekniklerine göre değişmektedir.
YER ALTI SUYU SONDAJLARI
Çeşitli amaçlar için yapılan su sondajlarının pek çok türü olmasına rağmen, genel olarak su sondajlarını üretim ve araştırma sondajları olarak iki gruba ayırabiliriz. Üretim sondajlarının amacı, yeraltındaki suyu yeryüzeyine çıkarmaktır.Araştırma sondajlarının amacı ise, yeraltında suyun olup olmadığını, varsa özelliklerinin neler olduğunu, kabaca saptamaktır.
Sondajcılıkta amaca ulaşabilmek için jeolojinin bilinmesi gerekir. Ayrıca su veren tabakaların özellikleri çok iyi belirlenmelidir. Jeolojik bilgiler sayesinde açılacak kuyunun derinliği, çapı, kullanılacak sondaj yöntemleri (havalı,rotary-çamurlu) ve matkap cinsleri çok iyi bir şekilde belirlenebilecektir..
A - Zemin Ortamda Rotary-Çamurlu Su Sondajları
Gevşek ve akıcı zeminler olarak adlandırılan nebati toprak, kil, kum, çakıl tipi malzemeler sondaj sırasında dökülme ve çökme yapabildiklerinden dolayı bu tip malzemelerden oluşan zeminlerde rotary-çamurlu sondaj yöntemi uygulanmaktadır.
Bozuk formasyonlarda su sirkülasyonunun (dolaşım) sakıncalarını ortadan kaldırmak üzere sirkülasyon maddesine sudan fazla bir yoğunluk ve viskozite ve ayrıca jel kuvveti sağlamak üzere çeşitli katkı maddesi ilavesi ile meydana getirilen çamura "sondaj çamuru" denir.Bu katkı maddelerinin suda uzunca bir süre süspansiyon halinde kalabilmeleri gereklidir.Bunu sağlamak üzere, kil ve bentonit cinsinden maddeler kullanılmaktadır.
Yoğunluğu ve viskoziteyi etkilemek üzere diğer bazı maddeler de katılabilmektedir.
Kesici ve öğütücü bir matkabı döndürmek suretiyle zemin içinde kırılan parçalar sondaj çamuru vasıtası ile dışarı atılarak meydana gelen boşluk içersinde ilerlenilerek zemin delinir. Makinanın pompası vasıtası ile havuzdan emilen su veya sondaj çamuru ,motordan aldığı dönme hareketini matkaba ileten ve delme takımı (sondaj takımı) adı verilen, boruların içinden geçerek delme takımı ile kuyu cidarı arasındaki boşluktan yükselip zemine çıkar.
B-Kaya Ortamda Havalı Su Sondajları
Kalkerli ve bazı magmatik formasyonlarda fazlaca yarık ve çatlak bulunan hallerde sondaj dolaşım çamuru bu çatlaklardan kaçar ve normal dolaşım sağlanmaz.Bu gibi hallerde çamurlu sondaj ekonomik olmayacağından basınçlı havalı sondaj kullanılır.
Havalı sondajlarda delinecek formasyon yıkılmaya müsait olmayacak,formasyon kil gibi yapışkan maddeler içermeyecek ve formasyon içerisindeki nem veya su miktarı kesintilerin dışarı atılmasına engel olmayacaktır. Havalı sondajlarda sondaj sıvısı yerine basınçlı hava kullanılır.
Çamur ve hava kullanabilecek şekilde dizayn edilen havalı su sondaj makinaları, rutubetsiz, kuru veya sirkülasyon temin edilemeyecek kadar çatlaklı kalker formasyonları için kullanışlıdır.Yani temizleme işleminin hava ile yapıldığı bir döner sondaj yöntemidir.Havalı sondaj yönteminde çamur pompasının yerine kompresör görev üstlenmiştir.
Maden Sondajları
Maden Sondajı Nedir?
Maden sondajı; doğal kaynakların yerini ve özelliklerini belirleyerek kaliteli bir üretim sağlamanız için yapılan bir kuyu açma çalışmasıdır. Sondaj çalışmaları, detaylı bir ön araştırma ve planlama gerektirir. İçinde bir jeoloğun da yer aldığı uzman ekip maden sondajı çalışmalarında elde edilen verimi artırır. Bu uygulama amacına göre dört ana başlıkta incelenebilir.
Yeraltının yapısını ve yeraltı zenginlikleri ( doğaltaş,kömür, metalik maden, vb.) hakkında bilgi toplamak ve işletmelerde üretime geçmek amacı ile kuyu açmak için yapılan işlemlere maden sondajı denir.
Amaçlarına göre maden sondajları;
1. Arama Sondajları : Aranması öngörülen maddelerin (yeraltı doğal zenginliklerin) yeraltında varlığının olup olmadığını saptama amacı ile yapılan sondajlardır.
2. Geliştirme Sondajları : Yeri saptanan herhangi bir yeraltı doğal zenginliğinin büyüklüğünü belirlemek ve içerdiği maddelerin dağılım alanını saptamak için yapılan sondajlardır. Bunlara 'tespit kuyuları'da denir.
3. Üretim Sondajları : Sınıfları belirlenen yataktan üretim yapmak için ( Petrol,doğalgaz, su, kükürt yataklarında olduğu gibi) belirli bir plana uygun olarak açılan kuyulardır.
4. Yardımcı Sondajlar : Bir yatağın işletilmesi için gerekli bazı koşulları sağ lamak amacı ile yapılan sondajlardır.Maden arama amaçlı karotiyer vasıtasıyla yapılan sondajlara maden sondajları adı verilir. Maden araması yapılacak sahada daha önceden jeofizik yöntemler ile belirlenen noktalarda düşünülen derinliğe göre değişik çaplarda karotiyer ile yerin altındaki malzeme yeryüzüne çıkarılır. Genellikle çamurlu yöntem ile yapılan sondaj sonucu alınan karotlar karot sandıklarına yerleştirilir ve kaçıncı metrede hangi malzemenin çıktığı,aranan madenin hangi metrelerde bulunduğu tespit edilir.
Maden sondajları oldukça zor ve titizlik isteyen çalışmalardır. Zemin yapısına göre muhafazalı veya muhafazasız olarak çalışılır. Düşünülen sondaj derinliği arttıkça karotiyerin çapı düşürülmelidir. Oldukça uzmanlık isteyen bu çalışmalar sonucunda karot yüzdesi en az %80 olmalıdır ki yapılan çalışmalardan elde edilen veriler ile muhtemel rezerv tayinleri yapılabilmelidir. Firmamız uzman kadroları ve tecrübesi ile siz değerli madencilerimize hizmet vermektedir.
Arama Sondajı
Arama sondajı, hedeflenen cevher çeşidinin, belirlenen alanda bulunup, bulunmadığını tespit amacıyla yapılır. Sondaj sonucunda hedef madenin kimyasal özellikleri ve bulunduğu zonlar hakkında fikir sahibi olunur. Arama sondajlarında genel olarak karot alma işlemi tercih edilir çünkü bu sayede kuyudan çıkan cevher kolayca incelenebilir ve laboratuvar ortamına ileri inceleme için gönderilebilir.
Geliştirme Sondajı
Bu sondaj işlemi maden tespitinin ardından yapılır. Var olduğu tespit edilen maden yatağı niteliğini yani miktarını tespit ederek, doğru yatırım planı yapmanıza yardımcı olur. Tespit kuyuları olarak da isimlendirilen geliştirme sondajları cevher kalitesi ve yüzde miktarı hakkında bilgi verir.
Üretim Sondajı
Üretim sondajı, ön çalışması yapılarak yeri, niceliği ve niteliği belirlenmiş madenin çıkarılması için yapılan özelleşmiş bir sondaj biçimidir. Kaynağın tam verimle kullanılması için belirlenmiş bir plana uygun adımlar atılır. Maden işletmelerinde güvenli ve konforlu bir üretim sağlanması için bu işlemden faydalanılır.
Diğer Sondajlar
Ana madenin bulunması işleminden ziyade, maden ruhsat sahası yan koşulların dengelenmesi için yapılan kuyu açma çalışmasıdır. Maden sondajları yapısal olarak eritme sondajları, havalandırma sondajları ve ocak drenaj sondajları olmak üzere 3 ana başlık altında incelenebilir.
Eritme Sondajları
Suda eriyebilen tuz, kükürt gibi mineral yapıların, yüzeye çıkarılması işlemidir. Bir uçtan basılan çözünen maddeler pompa yardımıyla çıkartılır.
Havalandırma Sondajları
Değerli madenlerin ya da kömür gibi yer altı zenginliklerinin çıkarılması amacıyla kurulan maden işletmelerinde, galerilerin hava ihtiyacının karşılanması için uygun yerlerden yüzeye bağlantı kurulmasını amaçlayan sondaj çalışmalarıdır.
Ocak Drenaj Sondajları
Maden ocakları formundaki işletmelerde, yer altı sularının drenaj çalışmasıyla ortamdan uzaklaştırılması işlemi olarak tanımlanabilir.
Maden Sondajı Nasıl Uygulanır?
Maden sondaj çalışmalarının tekniği, arazinin tipi, hedef maden, sondajın amacı gibi değişkenlere göre belirlenir. Maden arama sondajı söz konusu olduğunda kullanılan makine kadar teknik de önem taşır. Maden sondajında ağırlıklı olarak karotlu ve ters dolaşım sondaj yöntemleri ön plana çıkar. Dönerli sondaj tekniğinin bir türü olan karotlu tekniği, düz takım ve wire-line olarak iki farklı şekilde uygulanabilir. Daha sığ sondajlarda kullanılan düz takım yöntemi, derinlik artıkça sondaj süresinin uzamasına sebep olabilir.
Daha derin ve eğimli maden sondajı için, işçilik ve süreden tasarruf sağlayan wireline yöntemi kullanılır. Eğimin belirlenmesi için öncelikle maden sondajı kuyu ölçümleri tamamlanır. Ekipmanın kullanım ömrünü de uzatan bu teknik 50 m ve üstü derinlikler için avantajlıdır.
Altın, bakır gibi madenlerin yeri ve niceliklerinin belirlenmesinin ardından tenör dağılımının tespiti gerekir. Sondaj işlemi, alanın etüt yapısına uygun planlamayla uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Kazı ve düzenleme işlemi ile alan sondaja uygun hale getirilir. Ardından farklı boyut ve özelliklerde sondaj makinesi ve elmas matkap yardımıyla delme işlemi gerçekleşir. Delme işlemini takiben karot örnekleri kuyu dışına çıkarılır.
X